wat is een allergie?
uitleg
Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op onschadelijke stoffen. Dit betekent dat uw lichaam sterk reageert op stoffen die niet schadelijk voor u zijn, beter bekend als een allergische reactie. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Voorbeelden van deze inhalatie allergenen zijn gras- en boompollen, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Een allergische reactie op een van deze stoffen kan zich uiten in neusverstopping, niezen, snotteren, tranende ogen en jeuk aan ogen, neus en keel. Soms kunnen er ook astmaklachten optreden bij een allergie.
Welke symptomen horen bij ALLERGIE?
symptomen
Mensen die last hebben van een allergische reactie hebben vaak last van een waterige loopneus, niezen en soms ook jeukende, tranende ogen. Ook kan er sprake zijn van neusverstoppingsklachten.
Astmapatiënten kunnen naast deze neusklachten ook last hebben van benauwdheid en een piepende ademhaling.
Kan allergische rhinitis de oorzaak van andere problemen zijn?
Verscheidene ziekten en klachten kunnen (mede) veroorzaakt worden door een allergische rhinitis. Dit zijn onder andere oorontstekingen, neusbijholtenontstekingen, hoesten, hoofdpijn en vermoeidheid. Vaak vermindert dit als de allergie goed behandeld wordt.
Worden alle neusklachten veroorzaakt door allergie?
Niet alle neusklachten worden veroorzaakt door allergie. Neusklachten kunnen ook het gevolg zijn van infecties, irriterende stoffen en afwijkingen in de bouw van de neus. Sommige mensen reageren sterk op niet-allergische prikkelende stoffen zoals tabaksrook, (verf)luchtjes, mist en temperatuurwisselingen. Ze krijgen een neusverstopping, niezen en een loopneus. Dit noemen we niet-allergische of idiopathische rhinitis. De neusklachten van allergische en idiopathische rhinitis kunnen op elkaar lijken.
Welke onderzoeken kunnen gedaan worden om de allergie te ontdekken?
Aan de hand van onderzoek kan de KNO-arts vaststellen of uw klachten worden veroorzaakt door bepaalde stoffen uit uw omgeving. De KNO-arts kan een huidtest doen of een bloedonderzoek. Zie voor meer informatie:allergietest in het KNO Medisch Centrum
wat is de oorzaak van (INHALATIE)ALLERGIE?
oorzaak
Het menselijk lichaam heeft zich in de geschiedenis moeten weren tegen een grote hoeveelheid bacteriën en virussen. Doordat we de afgelopen decennia steeds hygiënischer zijn gaan leven, heeft het afweersysteem steeds minder bedreigende infecties waartegen het moet optreden. Het vermoeden bij het ontstaan van allergie is, dat het lichaam bij gebrek aan echte infecties, ongevaarlijke stoffen nu juist als bedreigend gaat zien en hiertegen optreedt. Dit vormt de allergische reactie bij contact aan ongevaarlijke stoffen zoals pollen, huisstofmijt, schimmels en dieren. Daarnaast hebben bepaalde mensen een erfelijke aanleg om snel overgevoeligheid te ontwikkelen.
Wat zijn de belangrijkste allergenen die een allergische reactie kunnen veroorzaken?
Huisstofmijt
Huisstofmijt is een onschadelijk spinnetje dat in alle Nederlandse huizen voorkomt. Het is met het blote oog niet zichtbaar. Het leeft vooral in huisstof en voedt zich met huidschilfers. Het beestje leeft het prettigst in een warme, vochtige omgeving waar veel huidschilfers zijn. Voorbeelden hiervan zijn matrassen, kussens en vloerbedekking. Vooral het bed is een favoriete plaats. Huisstofmijten komen het hele jaar voor. Hun aantal neemt in de herfst toe, dus ook de kans op een allergische reactie hiervoor.
Gras- en boompollen
Bloeiend gras(pollen) en boompollen door bloeiende bomen, vooral de berk, els en hazelaar veroorzaken hooikoorts.
Dieren
Dierlijke huidschilfers van onder andere katten, honden en paarden, maar ook knaagdieren hebben allergenen.
Overige allergenen
Schimmels, onkruid en gisten kunnenook allergische klachten veroorzaken.
Hoe ontstaan mijn allergische klachten?
Als een allergeen (bijvoorbeeld stuifmeelkorrels van gras) in uw neus terechtkomt, kan een allergische reactie van het neusslijmvlies ontstaat. Het afweersysteem van de neus reageert abnormaal op het allergeen waarvoor u overgevoelig bent. De binding van allergeen aan deze antistoffen stimuleert de cel waardoor bepaalde stoffen vrijkomen, zoals histamine. Deze stoffen verwijden kleine bloedvaatjes. Deze verwijding heeft een jeukende neus, niezen en neusverstopping tot gevolg. We noemen dit allergische rhinitis.
Wat te doen tegen INHALATIEALLERGIE?
oplossing
Bij de behandeling van allergie is het zeer belangrijk dat u contact met het allergeen zoveel mogelijk vermijdt. Dit is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Maatregelen tegen huisstofmijt allergie
- Voorkom dat er stof ontstaat waarin de huisstofmijt kan leven.
- Reinig dagelijks uw gladde vloeren met een natte doek.
- Luchtfilterapparaten hebben geen aangetoond effect op allergieklachten.
- Het aanschaffen van zo’n apparaat raden we dan ook niet aan.
- Zorg voor een droge slaapkamer door tijdig in het najaar de verwarming aan te zetten.
- Was het beddengoed en gordijnen op 60°C wassen.
- Bescherm het matras en hoofdkussen beschermen met een huisstofmijtdichte hoes.
Maatregelen tegen gras- en boompollen allergie
- Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht wanneer er veel pollen in de lucht zijn.
- Ga niet te veel naar buiten als u veel last heeft.
- Vooral ‘s ochtends vroeg, op warme zonnige dagen, zijn er veel pollen in de lucht.
maatregelen tegen huisdieren allergie
- Helaas, de beste oplossing is om een ander huis te zoeken voor het dier.
- Als u besluit dit niet te doen, houdt u het dier dan in ieder geval uit de slaapkamer.
- Hypo-allergische huisdieren bestaan niet.
.
Welk medicijn helpt bij (INHALATIE)ALLERGIE?
medicijn
De meest bekende middeltjes die te verkrijgen zijn tegen de hinderlijke klachten van een allergie zijn inmiddels ook zonder recept te verkrijgen. Het meerendeel van de klachten komen dan ook nauwelijks bij de huisarts of KNO-arts terecht. In het onderdeel Behandelingen zal uitgelegd worden welke stappen er zijn in de behandeling van (inhalatie)allergie.
Welke mogelijke behandelingen bij INHALATIEALLERGIE?
behandelingen
De behandeling bestaat eigenlijk uit 3 stappen:
1. Mijden van de allergenen
Dit is helaas niet altijd even goed mogelijk.
2. Medicijnen
Medicijnen verminderen de klachten maar doen niets aan de uiteindelijke oorzaak.
Neusspray
Dit zijn meestal ontstekingsremmende neussprays. Maar er zijn ook neussprays met een anti-allergische werking of een combinatie van beide. Vooral bij klachten van neusverstopping en slijmvorming helpen deze medicijnen het best.
Anti allergische tabletten (antihistaminica)
Helpen snel als er al klachten zijn. Ze helpen voornamelijk als er klachten zijn van niezen en jeuk.
Oogdruppels
Deze kunnen anti-allergische middelen bevatten of ontstekingsremmers en helpen tegen de jeuk in de ogen.
3. Immunotherapie
Een andere manier om allergieklachten te behandelen is om het afweersysteem te laten wennen aan de stof waar u allergisch op reageert. Deze behandeling heet immunotherapie. Het doel hiervan is om u minder allergisch te maken. Hierdoor zijn er minder, of zelfs helemaal geen geneesmiddelen meer nodig.
Er zijn twee toedieningsvormen van immunotherapie.
De eerste is met injecties (SCIT subcutane immunotherapie). Deze geven we u op de polikliniek en dat gebeurt volgens een bepaald schema. Iedere week wordt er een steeds hogere dosis gegeven, waardoor het lichaam went aan de stof. De periode van verhogen van dosering duurt ongeveel 13 weken. Daarna moet u iedere maand een afspraak maken voor een nieuwe injectie bij de huisarts of kliniek.
De tweede toedieningsvorm is het dagelijks innemen van tabletten (AIT allergie immune tablet) met een allergeenextract. Dit lijkt prettiger te zijn dan injecties, maar u moet het innemen van de tabletten wel inbouwen in uw dagelijkse ritme. De tabletten neemt u thuis in, behalve de eerste keer. Dan gebeurt dit op de polikliniek omdat er mogelijk een allergische reactie kan ontstaan.
Door middel van één van de gekozen toedieningsvormen zullen de allergieklachten al in het eerste jaar minder worden. Een kleine minderheid van de patiënten ervaren geen verbetering. Voor het beste en blijvende resultaat moet u de behandeling minstens drie jaar voortzetten. Soms verdwijnen de klachten niet helemaal, maar heeft u wel veel minder klachten.
De arts bespreekt na de uitslag van de allergietest met u welke behandeling voor u zinvol is.
Zie voor meer informatie:immunotherapie in het KNO Medisch Centrum.
Bekijk alle behandelingen
Wanneer contact opnemen?
contact
Als u veel klachten heeft zoals een jeukende neus, niezen of neusverstopping en u wilt laten onderzoeken of u een allergie heeft, kunt u een afspraak maken. Als u reeds bekend bent met een allergie, maar ondanks medicijnen (te) veel hinder ondervindt van de klachten, is het zinvol een afspraak te maken bij de KNO-arts. Vaak zijn er aanvullende behandelingen mogelijk waardoor u een duidelijke vermindering van de klachten kunt realiseren.
afspraak maken
Meer informatie
Klik op onderstaande links voor meer informatie
Informatie van de Nederlandse vereniging voor KNO-heelkunde
Richtlijnen
Richtlijn allergische rhinitis
Websites
Alles over allergische rhinitis
Deze informatie voor patiënten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. © KNO Medisch Centrum / www.knomc.nl